Det er nemt at invitere gæster til Mortensaften, for menuen er allerede på plads, for den aften skal der sprød and på bordet, så det er kun en spørgsmål om forretten og desserten. Min mand står for anden, ja hele hovedretten, jeg laver så forret og dessert, og da er det meget forskelligt, hvad det er. Men forretten består som regel af en eller anden form for laks eller rejer. Jeg går altid rigtig meget op i borddækningen, for bordet skal ligesom lægge aftenens stemning med blomster og levende lys. Min borddækning er præget af anledningen og årstiden hvad blomster og farver angår. Det kan være ved, at der er noget pynt, der symboliserer årstiden f.eks. strandskaller, grankogler, nisser eller flag. Blomsterne er jo også årstids bestemt, og selvom man kan få de fleste blomster hele året rundt, så prøver jeg så meget som muligt at bruge min haves blomster. Et pænt bord giver en god start på en middag, så det går jeg som regel og planlægger i nogle dage. Dog er der en ting, der er fast på bordet Mortensaften, og det er mine fire porcelæns ænder. Jeg ved ikke, om det er ænder eller gæs, men de ligesom hører til nu, for jeg elsker de begivenheder, der er fyldt med traditioner.

Historien bag Mortensaften siger, at den franske Martin af Tours ikke ville være biskop, og derfor gemte sig i en gåsesti. Gæssene skræppede imidlertid så højt, at han blev opdaget, og som straf besluttede han, at alle skulle slagte og spise en gås på Mortens Dag den 11, november. Siden er gåsen blevet til en and i de fleste hjem, og mon ikke mange har flyttet aftenen hen til weekenden, hvor der er mere tid til at hygge og stege and.

Efter maden spiller vi banko, og alle familier skal komme med to pakker. Det har altid været mig, der råbte op, men for et par år siden overtog mit ene barnebarn hvervet, fordi de var alle trætte af, at jeg ikke rigtig kunne se tallene, dog kom der meget grin ud af det.

Hav en hyggelig Mortensaften hvis du fejrer den.

4 tanker om “Bordet til Mortensaften!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *