Dodekalitten på Lolland

Jeg har den 22. februar været en tur på Lolland i det skønneste solskinsvejr og 13 grader, helt fantastisk. Vi havde booket en nat på Hotel Søpark i Maribo, hvor vi har boet før, det ligger skønt lige ud til søen. Men vi startede med at køre til Kragenæs Havn, hvor vi spiste frokost. Dejligt at det nu er så lunt, at man kan sidde ude og spise, det er noget rarere end at sidde i bilen, og denne gang havde jeg selv smurt rugbrødsmadder, der var skovtur venlige. Fra Kragenæs Havn er der kun 15 min. gang til Dodekalitten, et enestående monument.

Udsigt til Dodekalitten

De 7-9 m høje udhuggede granitsten vejer hver 25-45 tons. Figurernes øverste 2 m. er udhugget som hoveder, der alle vender mod centrum i en cirkel på 40 m i diameter. De står højt placeret med udsigt over Smålandshavet og er et storslået syn. Dodekalitten er græsk og betyder tolv-sten.  Det færdige kunstværk vil bestå af 12 stenfigurer. Når man nærmere sig, kan man høre musik, der er afstemt efter tiden på året.

Historien bag Dodekalitten tager udgangspunkt i vandringsmænd, som kom til Lolland for 7500 år siden. De udvandrede, da middelhavets vandmasser brød igennem det nuværende bosperupstræde til det lavere beliggende Sortehav. Dette var skyld i oversvømmelser af nogle af datidens mest udviklede agerbrugskulturer og indgår som et element i myten om syndfloden.  Oversvømmelserne startede store folkevandringer, som nåede så langt som til Lolland. Dodekalitten skal forestille disse vandringsmænd, og kunstværket prøver til dels at skildre den kultur, de tog med sig.

Kragenæs Havn

Selv i Februar med få mennesker virkede Kragenæs Havn meget charmerende, og derfra kan man sejle til Femø og Fejø, hvad der faktisk var utrolig mange mennesker der gjorde, da vi var der.

Hotellet havde en kaffeautomat, skønt med en kop eftermiddagskaffe, før vi gik en tur i Maribo, men som alle byer lige i øjeblikket var der naturligvis meget dødt, men nede ved søen var der lidt mere liv. Middagen blev en pizza nede fra det lokale pizzeria og en god hvidvin, vi havde med hjemmefra, så det blev en rigtig dejlig og oplevelsesrig dag.

4 tanker om “Dodekalitten på Lolland!

  1. Hvor er I gode til at tage på tur og få spændende oplevelser! Jeg kunne godt tænke mig, at min mand og jeg prøver samme tur og ser Dodekalitten. Tak for dejlig inspiration!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Fuldend regnestykke (for at modvirke spam) * Tiden udløb. Prøv en ny CAPTCHA.