Jeg læste en god artikel, da jeg var i Spanien i bladet La Danesa om drikkepenge. I Spanien er drikkepenge en vigtig og stor del af lønnen i mange job. I Danmark får alle uanset arbejde sædvanligvis en løn, som rækker til en normal dansk livsstil. Derfor kan det være svært at se, hvor vigtigt drikkepenge er for visse professioner i Spanien. I Spanien er mindstelønnen kun på ca. 900 euro pr. måned uanset job. Den spanske gennemsnitsløn er kun ca. 1700 euro om måneden, og det en relativt lille del af befolkningen, som bidrager til at hæve gennemsnitslønnen op til et niveau, som modsvarer næsten det dobbelte af den lovlige mindsteløn. Ansatte indenfor mindre prestigefyldte jobs får ofte ikke mere end mindstelønnen, og tit betales de endnu mindre “sort” uden mulighed for at spare sammen til pension og uden ret til f.eks. sygesikring. Mindsteløn udgør ca. 6 euro i timen for en fuldtidsansat før skat. dette er en løn, som er svær at leve på selv i Spanien. I følge bladet er Spanien ikke så billig, som mange danskere vil påstå. Der er relativt høje boligpriser, dyr el, dyrt brændstof, høje afgifter og høje vandafgifter. Dermed er drikkepenge fra kunder og gæster et væsentligt tilskud til månedsbudgettet hos mange professioner og en ren og skær nødvendighed for mange, som er ansat til mindsteløn. Læg 10% til på restaurantregningen (selv om der står, at der er tillagt 10% serviceafgift på regningen), betal 1,2 euro for et glas vin, selv om prisen egentlig kun er 1 euro og giv taxachaufføren lidt ekstra, hvis han var punktlig og i øvrigt høflig og korrekt. Køb varer på markedet uden at prutte prisen i bund. Nogle euro slår ikke bunden ud af ens ferie budget, men for en servitrice, kan det sammenlagt dreje sig om betydningsfulde summer om måneden, hvis alle gæster efterlader drikkepenge.

Vi fik rigtig meget god mad, de 14 dage vi var i Fuengirola og ikke kun en masse Tapas. Vi havde fået anbefalet nogle gode restauranter, og det er altid dejligt, for jo flere steder der er, jo sværere kan det være at bestemme sig. I Fuengirola er der også flere danske restauranter, men det er altså ikke lige os at rejse til Spanien og så komme på et dansk spisested. Hvis jeg skal være ærlig, så vil jeg helst kun være sammen med spaniere, det er jo det, der er sjovt at studere andre kulturer. Vi spiste  bla. på en fiskerestaurant “El Choco”, et godt frokoststed som åbner kl. 13, og 13.15 var alle borde  både inde og ude optaget . Vi fik også en lækker middag på restaurant “Los Enebros”. Den tredje restaurant, vi havde fået anbefalet af min søn, besøgte vi den 8. og fik at vide, at der var ikke et ledigt bord før den 18. Hold da op, det må være skønt at have sådan en restaurant i en by, der ellers er fyldt med spisesteder.

Plaza de los Chinorros er et rigtig hyggeligt torv og blev vores faste sted at gå hen og spise, hvis vi ikke lige havde nogle ideer. Jeg tror, vi næsten nåede alle restauranterne på torvet, selvom vi fik nogle favorit steder. Der var altid mange mennesker og en hyggelig stemning, og så var der dejlig solskin til frokost. Når man er på ferie, er det at gå ud og spise en væsentlig ting, maden og menneskerne siger meget om landet.

Hasta la vista og hav det godt så længe.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Fuldend regnestykke (for at modvirke spam) * Tiden udløb. Prøv en ny CAPTCHA.