Statue med blå himmel

Hvis man legede med tanken om, at verden kun havde een farve, hvad skulle det så være for en farve? Med det spørgsmål kommer jeg til at tænke på en sort/hvid film eller gamle fotos uden farver, eller hvad med en grå eller blå himmel, ingen er vist i tvivl om, hvad de ville vælge. “Har du en ynglings farve”. Når jeg får stillet det spørgsmål, siger jeg orange, og det kommer lige fra hjertet, for jeg bliver glad, når jeg ser farven eller bare siger ordet orange. Det undrer mig bare meget, for jeg køber sjældent noget i den farve. Hvis jeg kikker rundt i mit hjem, er

Buket røde roser

der intet orange. Farver påvirker også vores humør “se rødt” , “gå i sort” eller være “grøn af misundelse” er sprogblomster, der forbinder farverne med vores følelser. Jeg kan også godt lide RØD, og det er nok en af de farver, der er mest symbolik i. Den symboliserer kærlighed, forelskelsen, lidenskaben og festens og glædens farve, men også krig og blod. I det 20. århundrede blev den røde farve synonym med kommunismen og socialismen. “Den røde fane”, “Rød Front”, “Den røde Arme”, “Røde Mor” osv. Den røde farve bruges også som advarsel,  rødt lys betyder stop og på mange advarselsskilte.

Dannebrog

Selv vores flag, som er verdens smukkeste flag, indeholder mest rødt. Rød bruges ofte på flag som symbol på stolthed og styrke. Der er også to af vores dejlige danske sange, der handler om farver f.eks.:

Regnvejrsdag i november:

Jeg vil male dagen rød
med den sidste roses glød,
jeg vil plukke kantareller,
løvetand og brændenælder,
leve i det nu, der gjælder.
Jeg vil male dagen rød.

eller børnesangen som de fleste også kender:

Se min kjole den er rød som rosen,
alt hvad jeg ejer, det er rødt som den.
Det er fordi jeg elsker alt det røde,
og fordi et postbud er min ven.

På den røde løber i Cannes

For de fleste af os er rød nok den farve, vi mest forbinder med noget positivt f.eks. Jul, Valentinsdag og kærlighed, altså noget dejligt. I østlige kulturer såsom Kina står farven rød for held og lykke. Hvad er din ynglings farve?

Hav en god dag.

4 tanker om “En verden uden farver!

  1. Alting er lidt for gråt i denne tid – når vi får farver på igen, er det lykken.
    Jeg holder utrolig meget af sangen ‘Regnvejrsdag i november’.
    Det var et spændende spørgsmål, du stiller her. Det har tænk på, siden jeg var barn.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Fuldend regnestykke (for at modvirke spam) * Tiden udløb. Prøv en ny CAPTCHA.