Min mand og jeg er begge to i køkkenet, når der skal laves aftensmad. Med årene har vi fået vores egen rytme, så vi går og hygger os med et glas vin imens. Vi gør som regel meget ud af det, Jeg laver det grønne, og min mand står for kødet. Det sidste 1/2 års tid har han med et rigtig godt resultat brugt “sous vide” metoden meget. En af de lidt mere langvarige men meget lækre ting er confiteret andelår, mens sådan noget som kyllingebryst og svinemørbrad er hurtigt og bliver utrolig mørt.
Sous vide betyder “under vakuum”, og det er fordi, man vakuumpakker maden og tilbereder det ved en præcis og lav temperatur over længere tid. Det kan betale sig at tilberede flere portioner af gangen i separate vakuumposer, da det efter tilberedning kan holde sig i længere tid i køleskabet eller endnu længere i fryseren. Det er fordi maden efter tilberedning er blevet pasteuriseret og nu ligger i en lufttæt pose.
Confiteret andelår laves normalt ved, at man tilbereder det nedsænket i andefedt over længere tid. Hvis man vil undgå fedtet, kan man bruge sous vide.
Man behøver en vakuumpakker, en sous vide stav samt en passende gryde eller kar.
Andelårene sprænges let i køleskabet natten over, derefter pakkes de f.eks. parvis i vakuumposer og tilberedes i vandbad ved 80 gr. i 12 timer. Inden servering skal de lige grilles i ovnen, til de bliver gyldne og sprøde.
Man skal være lidt forsigtig, når man tager lårene ud af vakuumposen, de er meget møre. Her er de serveret med grov kartoffelmos, hvor der er brugt både alm. og søde kartofler.
Vi spiser rigtig meget salat selvfølgelig mest om sommeren til grillmaden, men jeg føler, at det letter på den tunge vintermad at få noget salat til, og så er det også et skønt farveorgie. Til and passer det godt med rødkål, og nu er det jo over en måned siden julemaden, så nu kan jeg godt spise rødkål igen.
Salaten består af fint snittet rødkål, appelsiner, valnødder og granatæblekerner. Jeg har nogen gange brugt semidried tomater i stedet for appelsiner.
Dressingen består af olivenolie, æblecidereddike, sød chili sauce samt salt og peber.
Velbekomme.
Lækkert, lækkert
Ja det var det. God weekend
Det var virkelig spændende at læse! Jeg kendte ikke “sous vide” metoden, og det er dejligt at få nye tips.
Sous vide giver noget rigtig mørt kød. Hav en dejlig weekend
God info – og salat er altid dejlig.