Så har den gamle syltebog været fremme igen – ren nostalgi. Jeg har haft den hele mit ægteskab (50 år), så den er godt slidt. Det er sjovt at læse i den, sproget er et helt andet, og det er tydeligt, at man udnyttede råvarerne meget,  f.eks. ved at mosen, der kommer når saften er løbet fra, koges op igen for at få lidt mere saft ud af det.  Den grønne Syltebog udkom første gang i 1938, den kostede da 1 kr. Nu kan man købe den for en pris, der svinger fra 20 kr. til 39,95 kr., faktisk utrolig billigt for en kogebog. Siden starten er den udkommet i 1,8 mio. eksemplarer og er en af de mest solgte kogebøger i Danmark.  Efter at havde kigget lidt på de efterhånden helt gule sider i syltebogen, gik jeg som sædvanligt også lige på nettet og kiggede, selvom jeg med årene har lavet min egen opskrift, som er meget let og hurtig og uden så meget sukker. Da hyldebærerne er springfyldt med C-vitaminer, er det skønt at have nogle flasker stående til vinterens forkølelser, det føles lidt trygt.

  • 4 kg modne hyldebær
  • 1kg æbler
  • 11/2 l vand
  • 500 g rørsukker
  • Saft af 1 citron
  • Klip de groveste  stængler af og skyl bærrene.
  • Skær æblerne i kvarte.
  • Kog bær og æbler med vandet i ca. 30 min.
  • Hæld det i en saftpose for af få saften ud brug måske en grydeske til at presse det sidste ud.
  • Så varmes saften op sammen med sukker og citron. Jeg bruger betydelig mindre sukker end i de fleste opskrifter, så kom noget mere i hvis du vil have saften sødere.
  • Jeg skyller så lige flaskerne med atamon, og lukker dem til med det samme saften er hældt på.
  • Der er dejligt mange ting at samle ude i naturen i øjeblikket, og som en stor ekstra bonus er det alt sammen helt gratis.

Hav det godt så længe.

 

2 tanker om “Så er der lavet Hyldebærsaft!

  1. Det er en god idé at lave hyldebærsaft til mørke og kolde vinterdage og forsøge at holde forkølelser væk. Jeg er ud af en familie, hvor mange af kvinderne var husholdningslærere, så jeg har også lavet hyldebærsaft siden min ungdom. Og vores have bugner af hyldebær. Tak for den fine opskrift!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Fuldend regnestykke (for at modvirke spam) * Tiden udløb. Prøv en ny CAPTCHA.