St. bededag får mig til at tænke på varme hveder og konfirmation. Den får mig også til at tænke på Københavns volde. For traditionen tro er vi altid ude og gå på Københavns volde St. bededagsaften, og det er rigtig hyggeligt. Vi mødes på parkeringspladsen ved Gefionspringvandet sammen med vores søn og to børnebørn, der til trods for at de nu er 24 og 21 år stadig deltager. Det er en hyggelig tradition. Vejret har de fleste år været lidt trist med blæst og kulde, dog kan jeg på gamle billeder se, at vi også har haft nogle få gange med dejlig solskin. I går var vejret lidt blandet, men ikke særlig varmt, så vi holdt et godt tempo, måske også fordi hvederne ventede derhjemme.
Efter gåturen står den på varme hveder hjemme hos vores søn. Hold da op hvor kan man spise mange hveder med dejligt pålæg på. At spise varme hveder aftenen før Store Bededag er en skik, der har været kendt siden midten af 1800-tallet. Store Bededag var en dag, hvor man ikke måtte arbejde før gudstjenesterne var overstået. Det gjaldt naturligvis også for bageren, der ikke kunne bage i de tidlige morgentimer. Derfor blev der bagt hvedeknopper aftenen før. Med tiden er det så blevet ændret, og de fleste spiser dem aftenen før Stor bededag.
Stor bededag findes kun i Danmark og stammer helt tilbage fra 1686, dengang var dens navn “ekstraordinær almindelig bededag”. Det at spadsere på Københavns volde er også en meget gammel tradition, der især var brugt af det bedre borgerskab, som benyttede lejligheden til at se og blive set.
God weekend.